Elke maand bespreekt de Buik Agency één foodservicetrend in vier delen. Eerst kijken we hoe de trend past in de ontwikkelingen van de branche en beschrijven we wat de trend is. Dan gaan we met ons team de trend in de praktijk testen. Vervolgens kijken we naar de cijfers en wat we ervan verwachten in de toekomst.

Ontwikkeling: genieten zonder gedoe

Het is lastig om deze trend los te zien van corona. Natuurlijk werd het aanbod in bezorging steeds hoogwaardiger en was er voor de happy few al de mogelijkheid om een chef thuis te laten koken. Maar het op grote schaal thuis ‘klussen’ met dinerboxen van restaurants, had zonder corona nooit zo’n vlucht genomen. Uiteraard past deze trend ook in de ontwikkeling dat we (gelukkig, nog steeds) willen genieten, zonder er zelf al te veel moeite voor te doen.

Trend: dinerboxen voor de kerst

De redacties van de Buik vertellen ons dat het aanbod van dinerboxen overweldigend is in Rotterdam en Amsterdam. Maar ook daarbuiten levert de horeca DIY-boxen voor de feestdagen. De componenten zijn wisselend, maar denk aan: drie tot zeven gangen om makkelijk af te ‘koken’ thuis in een mooi vormgegeven kartonnen doos, aangevuld met instructies op papier, via social media of Whatsapp en afgetopt met een muzieklijst in Spotify of mooie aankleding voor de kerstdis. Uiteraard mag een goede drankselectie niet ontbreken.

Test: kerstboxen onder de loep

Hier moeten we even valsspelen, want het is nog geen kerst. Gelukkig waren er ook geweldige boxen beschikbaar met Thanksgiving en met Halloween. Ook voor de Sint staan mooie (gourmet)boxen klaar. Dus we proefden met ons team meer dan tien boxen. Onder meer van Bar Alt, Restaurant Daalder en Ron Blaauw uit Amsterdam en van De Matroos en het Meisje, Restaurant Goud en Ayla in Rotterdam. We gingen met zelfmaakpizza’s aan de slag en lieten zelfs de crème de la crème van De Librije komen via Cook Like a Chef.

Onze bevindingen? We vinden het eigenlijk harstikke leuk. Begrijp ons goed, zodra de horeca veilig open kan, zitten wij weer aan de chefs table. Maar dit afwisselend een beetje koken en een beetje eten is best gezellig en zorgt voor een prettige dynamiek in huis. En niet onbelangrijk: het smaakt allemaal goed. Alleen ziet het er op onze borden thuis allemaal wat minder uit dan in onze favoriete restaurants.

Feit: in juni gingen de boxen bijna terug naar nul

De grote vraag is of dit gaat blijven. Daar zijn we voorzichtiger over. De gast is liever gast in een restaurant dan thuis. Dat bewijzen de cijfers na de eerste lockdown ook. Restaurant-tech bedrijf Formitable had voor haar 1.500 klanten in de eerste lockdown webshops gemaakt, zodat ze takeway konden doen en dinerboxen konden verkopen. Daar maakten ongeveer 700 restaurants gebruik van. De eerste week van juni (na de horeca opening) was dat aantal bijna naar nul teruggezakt.

Wij denken dat een paar grote spelers in de markt dit gaan blijven doen, deels vanuit de cateringbranche en deels restaurants met grote bekendheid zoals Ron Blaauw en De Librije. Ook verwachten we dat er dinerboxen voor speciale gelegenheden blijven bestaan, zoals voor Pasen, Moederdag of voor de donkere dagen. Zo gezien hebben we een echte trend te pakken deze december.