In onze rubriek ‘de Buik Foodservice Faces’ geven we je de mogelijkheid om een professional uit de foodwereld te leren kennen en te horen over zijn of haar specifieke expertise. Deze maand is het Michiel Simons, Marketing Lead bij Upfield Professional.

Michiel Simons woont in Rotterdam en werkt bij Upfield Professional. Hij is getrouwd met Simone en vader van Samuel (4) en Elia (1), waar hij natuurlijk heel graag veel tijd mee besteed wanneer hij niet aan het werk is. Michiel geeft aan dat de scheiding tussen werk en privé sinds corona thuis erg vaag is geworden. Hij ging graag borrelen of uit eten, maar vindt het surrealistisch om zich voor te stellen hoe het er straks weer ‘normaal’ aan toe zal gaan. Michiel vindt het geweldig om een flinke mountainbikerit te maken en doet dit het liefst in de Ardennen tijdens een weekend weg.

Het favoriete gerecht of restaurant van Michiel Simons

Mijn favoriete plek in Rotterdam is zonder twijfel Melief Bender in Rotterdam. Officieel het oudste café van de stad. Het publiek bestaat uit van alles en nog wat; van studenten tot ouderen en alles er tussenin. Het personeel daar vind ik hoe het hoort in dit soort cafés: warm en vriendelijk. Een gave ontwikkeling vind ik eigenlijk de totale ontwikkeling van Rotterdam, zeker op het gebied van horeca. Kijk naar alles wat er bijvoorbeeld is veranderd aan de Witte De With, de Pannekoekstraat of De Hofbogen. Ik doe nu alle andere zaken die erbij zijn gekomen te kort, het is ook te veel om nu op te noemen. Door die snelle verandering vind ik Rotterdam een ontzettend leuke stad.

Wat zijn je belangrijkste carrière of ontwikkelstappen geweest?

Ik ben iets meer dan tien jaar geleden begonnen bij Unilever. Daar was ik een soort business analist. Voor veel marketeers een ‘saaie’ functie, die niet meteen een associatie heeft met een klassieke ‘marketing’ functie. Ik heb in deze tijd echter ontzettend veel geleerd. Een belangrijk deel van marketing gaat wat mij betreft om het goed begrijpen van cijfers en onderzoeken. De echte kunst is om daar je keuzes op te baseren. Wat mij ook dagelijks nog helpt is dat ik redelijk handig ben geworden met Excel.

Belangrijkste stap van de afgelopen jaren is mijn start bij Upfield in 2020. Die stap heb ik gemaakt midden in de eerste coronagolf. Daar heb ik wel een paar nachten van wakker gelegen maar de energie die het me gaf voelde toen al zo goed. Upfield is een bedrijf wat heel snel verandert. Het is een voormalig bedrijfsonderdeel van Unilever, maar daarmee is alles ook wel gezegd. Ik merk dat we echt nog bezig zijn met het leren op eigen benen te staan. Er werken ontzettend veel mensen goede mensen, maar tegelijkertijd is er geen centraal handboek voor hoe het moet. Vaak komt het dus echt op jezelf aan om iets verder te brengen. We hebben voor mijn gevoel allemaal eenzelfde doel om echt te bewijzen dat wij echt het grootste én belangrijkste plantaardige voedingsbedrijf ter wereld zijn. Uiteraard gaat er nog redelijk wat fout, maar dat kan nu ook niet anders en dat mag ook echt bij Upfield. Als we maar vooruitgaan. Een collega van mij zei al, we doen bij Upfield in een kwartaal wat bij mijn vorige werk een jaar duurde. Die energie en snelheid kunnen je vleugels geven, hierin moet je wel willen meegaan.

Wat is een belangrijk leermoment of goede (food) marketing- of ondernemerstip? 

Zorg dat je belangrijke dingen zoveel mogelijk zelf doet, of dat je het in ieder geval echt begrijpt. Vaak gaan die twee redelijk samen. Ik denk dat je als marketeer je baan redelijk snel kunt invullen als 100% projectmanager; alleen projecten uitzetten en aansturen maar inhoudelijk weinig betrokken zijn. Dit is niet het soort marketing waar ik energie van krijg. Mijn tip helpt mij dus mijn eigen werk interessant te houden, maar ook om beter te zijn in wat ik doe.

Als ik andere marketeers spreek, merk ik dat toch vaak bij een project de vraag wordt gesteld ‘welk bureau gaan we briefen?’. Niet alleen voor creatieve projecten, maar voor bijna alle projecten.  Begrijp me niet verkeerd, bureaus kunnen een belangrijke rol spelen, maar waarom zou je al het leuke en belangrijke werk volledig uit handen geven?” Ik vind het ook belangrijk dat de mensen in het team inhoudelijk experts zijn op hun gebied.

Als voorbeeld hadden wij verschillende campagnes op social media vorig jaar. Ons einddoel was helder én simpel: zoveel mogelijk chefs bereiken. Allerlei nieuwe online technieken en platforms beloofden ons de beste resultaten tegen absurd lage kosten. Je krijgt 1 miljoen impressies met een CPM (cost per mile, red.) van €2, maar wat betekent dit eigenlijk? Wij wilden begrijpen wat het echte resultaat was van onze campagnes en zijn daarom handmatig de resultaten van de hele campagne gaan checken. Een vreselijk monnikenwerk, maar de uitkomst loog er niet om. Als je verkeerd inkoopt, verspil je tot ongeveer 90% van je budget. Let wel; dit was met alle supermoderne targetting technieken die ons zeker de doelgroep zouden laten bereiken.

In 2021 hebben voor Upfield Professional de redelijk rigoureuze stap genomen alle media-inkoop en inzet intern te doen. De belangrijkste reden hiervoor is dat we veel beter begrijpen wat werkt en wat niet. Alles wat er geleerd wordt uit de campagnes, slaan we zelf op. Dit vraagt daarmee wel dat de mensen in het team versneld experts moeten worden op dit gebied.