Elke maand bespreekt de Buik Agency één foodservicetrend in vier delen. Eerst kijken we hoe de trend past in de ontwikkelingen van de branche en beschrijven we wat de trend is. Dan gaan we met ons team de trend in de praktijk testen. Vervolgens kijken we naar de cijfers en wat we ervan verwachten in de toekomst. Vandaag: hard seltzers.

Ontwikkeling: mindful drinking

Wat? Mindful drinking? Hiermee wordt bedoeld dat de trend van bewust eten, zich ook vertaalt naar drinken. Bewust eten betekent opletten wat je ‘in je mond stopt’. Wat zit er in mijn eten? Is dat wel goed voor me? Het is wat anders dan diëten, de consument zoekt alternatieven die minder calorieën bevatten, zonder allergenen of die vegan zijn. Deze trend heeft nu ook de drankwereld bereikt: we zien dat veel drank met een lager alcoholpercentage populairder wordt: no of low alcohol.

Trend: hard seltzer

Onze trendwatcher vertelt ons dat hard seltzer populair is in de VS. In de (vak)media is er veel aandacht voor. Hard seltzer is bruiswater met een vleugje alcohol en met een vleugje smaak. Het is een (zomers) alternatief voor bier of mixdrankjes en vooral populair onder Gen Y en Gen Z, die bewust bezig zijn met wat ze eten en drinken. Bijna alle grote bier- en frisdrankmerken hebben nu een eigen hard seltzer, maar er zijn ook veel startups. In Nederland zijn er voorbeelden van Coca Cola en van Swinkels Family Brewers.

Test: ons team dronk hard seltzers

Met ons team hebben we drie seltzers laten komen: GiG, Bozu, en Stëlz. Wat opvalt is dat de smaken over het algemeen niet heel erg uitgesproken zijn. Het zijn fijne drankjes voor ‘erbij’. Daarmee wordt ook direct duidelijk waar deze drankjes het goed doen. Collega Willem: “Ik ben wel echt verrast, dit drankje start een hele nieuwe categorie op de drankkaart. Dit kan wel eens een hele hoge vlucht gaan nemen.” Collega Claire: “Dit is een doordrinkdrankje. Ik zie dit ook wel als alternatief voor bier op de hockeyvereniging of bij de vrijdagmiddagborrel.”
Iedereen was het er wel over eens dat dit geen drank is om te pairen bij een mooi gerecht.

Feit: 43% groei wereldwijd

Hard seltzers vallen ergens tussen frisdrank, cocktail en bier in. We zien ook bedrijven uit al die branches met hun eigen variant komen. Onderzoeksbureau IWSR schaart ze onder de categorie ‘Ready to drink’ en die categorie groeit hard: wereldwijd met 43%. In Nederland zijn de meeste hard seltzers pas in 2020 gelanceerd, dus groei is lastig te meten. In de VS groeit hard seltzer (met name ten koste van bier) en heeft het al een marktaandeel van 8.5%.

Wij verwachten veel ophef in de media en flinke marketinginspanningen van de grote merken zodra het terrasseizoen begint (en we hopelijk weer naar de horeca mogen). We hebben er een waarschuwing bij. Het succes van hard seltzers in de VS hangt samen met ijzersterke marketing, zowel richting de consument als richting de operators in de horeca. Als de ondernemers de alcoholische bruiswaters met een smaakje niet op het menu zetten en daarmee zorgen voor geloofwaardigheid van het product, wordt het een opgave om de consument aan dit nieuwe drankje te krijgen.