Elke maand bespreekt de Buik Agency één foodservicetrend in vier delen. Eerst kijken we hoe de trend past in de ontwikkelingen van de branche en beschrijven we wat de trend is. Dan gaan we met ons team de trend in de praktijk testen. Vervolgens kijken we naar de cijfers en wat we ervan verwachten in de toekomst.
Ontwikkeling: digitalisering van de foodservice
Al ruim voor corona verschoof de inkoop door horecaondernemingen naar de digitale kanalen. Dat ging niet van harte. Veel chefs vinden het wel prima om na een lange avond in de keuken de voicemail van de accountmanagers bij hun leveranciers vol te praten. En ze houden erg van langs gaan bij de cash & carry.
Maar de wereld verandert. De horeca en chefs veranderen mee. Ze zijn meer gewend aan online bestellen. Corona gaf het digitale kanaal nog een flinke extra zet. Ook de rest van de horeca wordt digitaler. Technologie sluipt de keuken binnen, berekeningen van menu’s gaan geautomatiseerd en ondernemers volgen hun zaken via dashboards.
Ook de markt zit niet stil: de groothandels bouwen aan hun digitale shops en nieuwe startups proberen het beter te doen dan de bestaande grote partijen.
Trend: online bestellen
Onze trendwatcher vertelt ons over een overvloed aan online bestellen. Deels betreft dit het (sterk) verbeteren van de onlinekanalen van de bestaande groothandels (denk aan zegro.nl, sligro.nl of bidfood.nl), deels betreft dit startups die vraag en aanbod bij elkaar willen brengen zoals Foodl in Nederland of Abound in de Verenigde Staten. Maar denk ook aan sites waar zowel de inkoop, curatie als storytelling rondom de (zorgvuldig) uitgekozen producten bij elkaar komt, zoals bio-producten bij Pluck of frisdranken bij Frisdrank.com.
Belangrijke elementen hierbij zijn gemak, integratie en storytelling. Gemak omdat we weten hoe makkelijk bestellen kan via sterke retailvoorbeelden zoals Bol.com of Amazon. Integratie omdat steeds meer bestellingen (semi)automatisch gaan en dus gekoppeld moeten worden aan kitchen managementsystemen. Storytelling spreekt offline voor zich, maar is online lastiger. Daarom zien we dat de partijen flink investeren in blogs, video’s en podcasts en hopelijk binnenkort weer live evenementen.
Test: shoppen bij Foodl
Startup Foodl wil vraag en aanbod in de horeca bij elkaar brengen. Geen echte groothandel dus, maar een platform waarop partijen die aan de horeca leveren (supply) hun waar digitaal kunnen stallen, zodat de horeca (demand) deze kan inkopen. Er is geen login en je ziet de prijzen meteen (dus ook geen kortingen of kickbacks). De vormgeving is vrolijk te noemen. De site werkt goed mobiel en de startup helpt je met keuzes door ‘parels’ aan te wijzen. De bezorging komt de volgende dag en ze komen ook langs voor kleine bestellingen.

Feit: Metro Markets verkoopt 500.000 producten
In 2019 richtte Metro (het Duitse moederbedrijf van Makro) een online marketplace voor de horeca op: Metro Markets. Een jaar later waren er al 500.000 producten beschikbaar op dit platform. Dit laat goed zien wat de kracht is van digitaal winkelen (ook B2B): er is geen beperking in schapruimte en daardoor is het aanbod bijna oneindig.
Wij verwachten dat we pas aan het begin staan van de digitalisering van de groothandel. Nieuwe en verbeterde bestelplatforms (zoals Mijn Zaak van Sligro) zijn een eerste stap. Op het gebied van storytelling gecombineerd met verkoop en koppelingen aan systemen van de foodservice operators liggen er grote kansen voor de bestaande spelers of voor de startups.