Elke maand bespreekt de Buik Agency één foodservicetrend in vier delen. Eerst kijken we hoe de trend past in de ontwikkelingen van de branche en beschrijven we wat de trend is. Dan gaan we met ons team de trend in de praktijk testen. Vervolgens kijken we naar de cijfers en wat we ervan verwachten in de toekomst. Vandaag: de verdwijnende scheidslijn tussen horeca en supermarkt.
Ontwikkeling: blurring
Wat? Blurring? De traditionele duidelijke afbakening tussen eten uit de supermarkt en eten in de horeca is aan het vervagen. In de supermarkt kocht je vroeger alleen ingrediënten en dan maakte je het eten thuis en at je het thuis op. In de horeca kocht je vroeger alleen complete gerechten (of zelfs menu’s) en die verorberde je daar ter plekke. Die drie stappen: ingrediënten, maaltijd bereiden en maaltijd opeten zijn los geraakt van hun vaste honken. Een volledige maaltijd kopen en in de magnetron gooien en opeten in de supermarkt? Kan! Ingrediënten van een gerecht bij je favoriete horecazaak bestellen en thuis bereiden en oppeuzelen? Kan! Alles ertussenin – inclusief tot aan de voordeur laten bezorgen? Kan!
Trend: horeca in de supermarkt

Onze trendwatcher vertelt ons dat horeca-ingrediënten, -producten, -maaltijden en -menu’s steeds vaker hun weg vinden naar de supermarkt. Het horecamerk verwerft zich langzaam een plek in de supermarkt of in de kleine (buurt)winkel. We zien de maaltijdboxen van Ron Blaauw, het drie- en viergangenmenu van Pesca en de burgerboxen van DIEGO’s in de Albert Heijn liggen en de pizza’s van Old Scuola bij de Jumbo. We komen de nasi rames van Ap Halen tegen bij Deli at Donner en de soep van Joris Bijdendijk bij Stach. Wij verwachten dat steeds meer horeca zich als merk zal profileren om zo minder afhankelijk te worden van hun fysieke locatie. Verstandig tijdens, maar ook na de pandemie.
Test: ons team kocht DIEGO’s burgers bij de Albert Heijn

Chef Diego is bekend van de duurste burger ter wereld en heeft een burgerbar in Rotterdam en een in Den Haag. Hij doet het goed via de bezorgplatforms maar heeft ook diverse BIY-boxen (Burger It Yourself) om thuis burgers te maken. Wij testten zijn burgers met het team en waanden ons echte burgerbakkers: binnen een kwartier hadden we de burgers piekfijn op tafel met de juiste sauzen, condimenten, pickles, buns en kaas. Collega Gijsbregt was vooral onder de indruk van de snelheid van bereiden en hoe goed de sauzen eigenlijk waren: “Die zou Diego in een knijpfles op de markt moeten brengen.”
Feit: Ron Blaauw haalde 50% van de omzet in december
De cijfers van horecaproducten in de supermarkt worden niet apart gemeten. Omzet tijdens de lockdown van enkele bekende ondernemers in Nederland is wel bekend. Met gesloten restaurants wist Ron Blaauw circa 50% van zijn omzet te halen en van andere ondernemers uit de markt vernamen wij voor de drukke decembermaand zelfs 80% van de omzet van 2019. Daarvan is maar een deel via de supermarkt en het grootste deel wordt online verkocht en bezorgd of afgehaald.
Wij verwachten dat het onlinekanaal overeind blijft ook als de horecasluiting voorbij is. Voor horecamerken in de supermarkt verwachten wij de komende jaren flinke groei, zowel voor dinerboxen, als voor versbereide maaltijden, als voor houdbare producten zoals sauzen, olijfolie of kruiden. Zelfs horeca gerelateerde non-food kan nog groeien, denk aan de producten voor bij de BBQ van Smokey Goodness en Black Smoke van Jord Althuizen.